e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır
Son yıllarda e-Dönüşüm kapsamında çok sayıda işlem dijital ortamda yapılabilir duruma gelmiştir. Muhasebe alanında da birçok işlem dijital ortamda yapılabilir durumdadır. Bunun sonucu olarak dabirçok belge dijital ortamda kolayca oluşturulmaktadır. e-Faturanın son yıllarda kullanımının artması ve yasal zorunlulukların da gelmesiyle birlikte, işletmelerin e-Dönüşüm sürecinde en çok merak ettikleri sorulardan biri de; ‘’e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır’’ oluyor.Biz de en çok merak edilen; e-Fatura nedir, e-Fatura kullanmanın avantajları nelerdir ve e-Fatura başvurusu nasıl yapılır sorularının cevaplarını derledik.
e-Fatura Nedir?
e-Fatura, herhangi bir alım satım işleminin sonucunda ortaya çıkan, kağıt fatura belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi ve paylaşılmasıdır. e-Fatura yeni bir belge türü olmamakla beraber, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir ve Gelir İdaresi Başkanlığı( GİB) tarafından yönetilir. e-Fatura, klasik faturalama yöntemine oranla yenilikçi, modern ve hızlı bir faturalama yöntemidir ve birçok avantajları bulunur. e-Fatura başvurusu nasıl yapılır ve e-Fatura kullanmanın avantajları nedir sorularının cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
e-Fatura Kullanmanın Avantajları Nedir?
e-Fatura, faturalama işlemlerinin daha kolay, hızlı ve maliyetsiz bir şekilde yapılabilmesini sağlayan teknolojik bir çözümdür. e-Fatura sisteminin amacı, faturalama sürecini dijitale taşıyarak satıcı ve alıcı arasında güvenilir, tasarruflu ve hataları minimuma indiren bir sistem oluşturmaktır. Aynı zamanda kağıt kullanımını azalttığı için de çevre dostudur. e-Fatura, dijital ortamda arşivlendiği için hem veri kaybının önüne geçer hem de arşivleme maliyetini azaltır. e-Fatura, sistem üzerinden iletildiği için kağıt fatura gibi kargo masrafı gerektirmez.
e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?
e-Fatura’ya geçiş, ilk etapta karmaşık ve zor bir işlem gibi algılanabilir, fakat gerekli bilgi ve dokümanlarla, e-fatura başvurusu oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. e-Fatura’ya geçiş için birden fazla yöntem vardır. Hangi yöntemin seçileceği, başvuru sürecinin nasıl ilerleyeceğini belirler. e-Faturaya başvurmak için üç yöntem vardır:
e-Fatura sistemine başvurmak için GİB’e ait sisteme kayıt yaptırmak ve e-Fatura aktivasyon sürecini tamamlamak gerekir. e-Fatura başvurusu için gerekli olanlar;