Dijital ortamda vergi kanununun esaslarına uyularak oluşturulan faturanın 2. nüshasının elektronik ortamda ibraz ve saklama uygulamasına kısaca e -Arşiv Fatura demekteyiz.
Şirketlerin e-Arşiv Faturaya geçişiyle, öncelikle artık manuel olarak yapılan, hata payı elektronik ortama göre daha fazla olan kağıt ortamdan, elektronik sisteme geçiş yapmaları başlı başına güvenlik sağlamaktadır. Elektronik ortamda güvenlik, dosya/klasör şeklinde fiziki arşivlemeye göre birçok fayda sağlamak ile beraber dikkat edilmesi gereken şey arşivlenen sistemin güncel bir yapıda olması çeşitli siber saldırılara karşı güvenlik seviyelerinin yüksek olmasıdır.
Eski tip fiziki arşivleme yönteminde dosya olarak biriktirilen evraklar hem şirket için büyük zorluk hemde dosya ömür ve yenilenme sorunları ile deforme olma gibi çeşitli komplike sorunlar çıkmasına sebep olmaktadır. Bu sorunlar hem evraklara ulaşımda büyük sıkıntıların ortaya çıkmasına hem de şirketlere ekstra maliyet yükü oluşmasına neden olmaktadır.
2015 sonrasında brüt satış geliri 5 milyon TL ve üzerinde olan internet satışı yapan mükelleflerin geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.
e-Fatura uygulaması zorunlu olan mükelleflere e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş de zorunludur.
Mükellefler vergi kanunu usul ve esaslara uyarak hazırlıklarını ve başvurularını tamamlayarak sisteme geçiş yapabilirler. Sistemin getirdiği zorunluluk sistemi kullanan mükelleflere ve devlet kurumlarına büyük kolaylık sağladığı gibi ortaya çıkan eski sistemde bulunan düzensiz ve komplike hataların ortaya çıkmasını en aza indirgenmesini sağlamaktadır.