e-Müstahsil Makbuzu uygulaması 1 Temmuz 2020 itibari ile başlamıştır. 2020 veya müteakip yıllarda e-Fatura uygulamasına geçen ve Müstahsil Makbuzu düzenleme zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçmek zorundadır.
01/01/2020 tarihi itibariyle 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler, uygulamaya geçtikleri ayın sonundan itibaren Müstahsil Makbuzlarını e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemek zorundadır.
Zorunluluk getirildiği halde e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına süresi içinde geçmeyen mükellefler ile e-Müstahsil Makbuzu şeklinde düzenlenmesi gereken Müstahsil Makbuzunu, bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemeyen ve almayan (matbu kağıt Müstahsil Makbuzu olarak düzenleyenler ve alanlar dahil) mükellefler hakkında Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanır.
Mükellefler, e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasından;
Kendi bilgi işlem sistemlerinin Başkanlık sistemlerine entegrasyonu yoluyla,
Gelir İdaresi Başkanlığının servis ettiği GİB Portalı üzerinden makbuzları tek tek işleyerek,
Başkanlıktan izin almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla olmak üzere üç yöntemden herhangi birini seçerek yararlanabilir.
Özel Entegratör Firmaları e-Müstahsil Makbuzu düzenlemek isteyen mükelleflere,
e-Müstahsil Makbuzu ve e-Müstahsil Makbuzu Raporu oluşturma,
Mali mühürle onaylama ve zaman damgası kullanarak e-Müstahsil Makbuzu Raporunu Başkanlığa elektronik ortamda iletme hizmeti verirler.